pondělí 2. dubna 2018

Bolest svalů - tipy a triky


Namožené svaly. Na jednu stranu z nich máte dobrý pocit, že jste trénink neodflákli, ale na druhou stranu vám to není příjemné a občas nám ztěžují den. 

Co jsou namožené svaly a jak k nim přijdete? Bolest , kterou cítíte při namožení svalů, je známkou toho, že jste měli tvrdší trénink, než na jaký jsou vaše svaly zvyklé, nebo také proto, že dojde k potrhání svalových vláken. Tyto poškozená vlákna se opět opraví, což způsobí, že "rostou".

Mírná bolest po cvičení není špatná, protože víte, že svalům dáváte nové podněty a nejsou na dané cviky zvyklé. Ale pokud je přecvičíte moc, můžete dostat svalovou horečku a od cvičení si budete muset chvíli pauzu a to přeci nechcete. 

Tipy, jak namožení předcházet:

1. ZAHŘÁTÍ - vždy než začnu cvičit, tak se rozehřeji například na běžícím páse nebo na kole. Stačí 5 -10 minut. Rozproudí se vám v těle krev a zvýší se tělesná teplota a také se zvýší elasticita svalových vláken, takže hrozí menší možnost poranění (např. natažení svalu)

2. STREČINK - ano, strečink je důležitý. Obzvlášť po cvičení. Pomůže svaly "ochladit", také se při něm uklidníte. A také se vám svaly nezkrátí. 

3. POMALÉ NAVYŠOVÁNÍ VAH - dejte tělu chvilku času na přizpůsobení. Začněte nejdříve s nižší váhou, proveďte s ní jednu sérii, pak si navyšte a tak postupně dál až dojdete k vaší váze. Toto také patří k zahřívání.

4. PIJTE - voda je dobrá na vše. Rozzáří vaši pokožku, hydratuje, vyplaví z těla bakterie, zabraňuje bolesti hlavy, krmí naše tělo a vyživuje svaly. Vím, že není snadné každý den vypít tolik, co máte, ale pomůže pokud budete mír při ruce láhev s vodou a pít a pít. 

Pokud prevence proti bolesti svalů nepomohla a nebo i přes dodržení bodů svaly stejně bolí, pak je čas na regeneraci. Tady máte pár tipů, jak na to.

1. MASÁŽNÍ VÁLCE - Masírování svalů pomocí válce či válečku (k tomu určenému) zvyšuje průtok krve, což pomáhá ke snížení možnosti tvorby zánětu. Přestože někdy masáž nemusí být dvakrát příjemná, výsledky má.

2. MASÁŽE - kdo by neměl rád masáže? Stejně jako masážní válce pomáhá masáž změkčit a rozmělnit svaly, které pak nebolí. Můžete se masírovat sami a nebo můžete někoho poprosit, stejně tak si můžete zajít někam na profesionální masáž.

3. LED - Led si zabalíme do ručníku, aby nepřišel s tělem do přímého kontaktu (to by nebylo dvakrát příjemné) a přiložíme na bolavé místo. Je to okamžitá úleva, jelikož chlad zmírňuje bolest. Chladem se svaly lehce znecitliví a bolest poleví.

4. TEPLO - kromě studeno-teplých sprch, si můžete také napustit teplou vanu, zapálit svíčku a jen tak v klidu relaxovat po tréninku. Stejně tak návštěva sauny má podobné účinky, svaly v teplém vzduchu začnou relaxovat a bolest zmizí.

5. SPÁNEK - Absolutní favorit na všechno, haha. Každý, kdo mě zdá, tak ví, že si ráda pospím. Spánek je super, protože během něj naše tělo regeneruje. Takže po náročném tréninku byste si měli dopřát aspoň 8 hodin spánku, aby tělo mohlo regenerovat, budovat silnější a pevnější svaly a urychlit zotavení od bolesti svalů.

Mohu cvičit, když mě bolí svaly? Ano, můžete, ale doporučuji se zaměřit na ty partie, které vás nebolí. Například pokud vás z minulého tréninku bolí nohy, tak se dnes zaměřte na horní polovinu těla.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za každý váš komentář :)